De IJsselgaard

Welkom op de website van onze tuin "De IJsselgaard".
Onze tuin ligt in het buitengebied van IJsselstein, in de uiterwaard van de Hollandse IJssel. Reden waarom wij voor de naam "De IJsselgaard" hebben gekozen.

Van oudsher werd de tuin omgeven door weilanden. De thans nog aanwezige oude fruitbomen duiden erop dat het terrein vroeger deels als boomgaard in gebruik is geweest. In het ontwerp van de oorspronkelijke tuin in de zeventiger jaren, zijn veel bomen ingeplant. Ook nu nog zijn voor deze tuin de hoge eiken en berken kenmerkend.


In 2003/2004 is bij de aanleg van de jachthaven door zandwinning een binnenmeer ontstaan. Aan de achterzijde grenst het perceel nu aan de zomerkade, die langs het water loopt. De tuin, waarvan de grondsoort bestaat uit rivierklei, is ca. 3000 meter groot.

Vanaf 1993 is de tuin in fases gerenoveerd. Behalve een vijver zijn er in de tuin diverse borders en terrassen gemaakt. Het vrije uitzicht over de weilanden en boomgaard is hersteld. Alle coniferen zijn vervangen door een scala aan heesters en vaste planten.

Bureau Vis a Vis uit Werkendam heeft voor de voor- en zijtuin in 2000 een ontwerp gemaakt. Ruurd van Donkelaar, destijds eveveneens verbonden aan bureau Vis a Vis maakte het beplantingsplan. Hoveniersbedrijf Sjaak Baartwijk uit Groot-Ammers (www.sjaakbaardwijk.nl) zorgde voor de uitvoering en is nog steeds betrokken bij voorkomende grote werkzaamheden.

Wilt u onze tuin bezoeken? Neemt u dan even contact op via de mail.
Ine en Nico Voormolen.

Bezoekers: